Vynuogės ir jų ūkiai

Vynuogės, jau nuo seniausių laikų laikomos itin naudingomis ir maistingomis. Jos priskiriamos prie sveikiausių maisto produktų ir turi daugybę vitaminų, bei kitų maistingų medžiagų, naudingų organizmui ir sveikatai. Vynuogėse gausu vandens, angliavandenių, gliukozės bei fruktozės. Jos stiprina širdį, plečia kraujagysles bei gerina medžiagų apykaitą. Kai kurie vynuoges valgo tam, kad sulieknėtų. Yra įvairiausių vynuogių dietų. Teigiama, jog vynuogės padeda net tuomet kai peršti gerklė, o tai ypač dažnas reiškinys atvėsus orams. Gerąsias vynuogių savybes galima vardinti ir vardinti, tai puikus energijos šaltinis, kurį rekomenduoja ir gydytojai. Reikia paminėti ir tai, jog vynuogių veislių yra labai daug, o skirtingos veislės skirtos skirtingiems tikslams, vienos jų skirtos gydymui, kitos džiovinimui, vyno gamybai ir kt.

Dėl gerųjų savybių, vynuogės auginamos gana plačiai. Net 75.866 kvadratinius kilometrus viso pasaulio ploto užima vynuogių plantacijos. Kasmet visame pasaulyje užauginama maždaug 75 mln. tonų vynuogių. Daugiausiai vynuogių sunaudojama vynui, tai sudaro net 71 % visų užauginamų vynuogių. Taip pat gana nemaža dalis paliekama mėgautis šviežiomis uogomis, ir tik 2% visų vynuogių paliekamos džiovinimui. Dažniausiai sutinkamos yra žaliosios, raudonosios ir mėlynosios vynuogės. Jų forma ir dydis priklauso nuo rūšies. Yra ir visai mažų ir gana didelių uogų. Vienos jos yra su sėklomis, kitos yra besėklės. Suskaičiuojama, jog dabar yra dagiau nei 8000 vynuogių rūšių. Tai suteikia galimybę pasirinkti geriausias ir atitinkančias kiekvieno skonį. Vynuogės yra daugiametės, todėl tie patys vaiskrūmiai derlių gali duoti net keletą šimtmečių.

Norint užauginti gražias uogas, tam reikia palankios temperatūros ir daug saulės. Dėl šių priežasčių, šiltesnio klimato šalyse, vynuogių užauginama daugiau. Daugiausiai vynuogių užauginama Italijoje, Kinijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Ispanijoje, Prancūzijoje. Šiose šalyse užauginama pakankamai vynuogių, kad jas būtų galima eksportuoti į kitas šalis. Didžioji dalis vynuogių skirta vynams, kitos paliekamos valgymui ir džiovinimui. Vynuogių auginimas reikalauja nuolatinės priežiūros ir profesionalumo. Geri vynuogių augintojai žino visas jų auginimo subtilybes ir ką daryti, jog derlius būtų kuo gausesnis. Nors vynuogėms auginti reikia pakankamai šilto klimato ir daug saulės, gerai jas prižiūrint, galima vynuogių užsiauginti ir kitose šalyse. Žinoma, tam reikia atitinkamų sąlygų ir priežiūros. Visą tai suderinus, galima išgauti visai neblogą derlių.

Vynuogių augintojai, gali didžiuotis, jog jų auginamos uogos yra plačiai naudojamos ir itin populiarios visame pasaulyje. Vynuogės naudojamos ne tik maistui bei vynui, tačiau ir puoselėjant grožį. Vynuogių kauliukų aliejus, labai vertinamas grožio industrijoje, ir teigiama, jog jis turi begalę gerų savybių grožiui puoselėti. Be to, naujausiais duomenimis, mokslininkai nustatė, jog tam tikros vynuogių rūšys, gali apsaugoti nuo krūties vėžio, kuris yra vienas populiariausių vėžinių susirgimų. Taip pat, vynas turi ir religinę reikšmę, bei yra naudojamas šventų mišių metu.

Pasidomėjus plačiau, galima pamatyti, jog vynuogės yra naudingesnės nei atrodo. Iš jų galima pagaminti daugybę produktų. Jos yra naudingos sveikatai ir suteikia energijos, bei apsaugo nuo kai kurių ligų. Jų skonis gali būti labai skirtingas, nuo gana rūgštoko iki labai saldaus. Pačios vynuogių uogos taip pat skirtingos ir gali būti labai mažos arba pakankamai didelės. Jų įvairovė suteikia plačias galimybes rinktis. Nors vynuogės nėra auginamos visose šalyse, jos yra importuojamos į daugelį pasaulio šalių, todėl labai daug žmonių kasdien gali mėgautis šviežiomis uogomis ir jų teikiamomis geromis savybėmis, kurių yra begalė.