Ryžių ūkiai

Visi puikiai pažysta ryžius. Jie populiarūs visame pasaulyje ir žinomi jau nuo senų laikų. Nors ryžiai atsirado Azijoje, greitai jie tapo populiarūs ir Vakarų šalyse. Ryžiai unikalūs tuo, jog tai vienintelis kultūrinis augalas, kuris yra auginamas laukuose užlietuose vandeniu. Pietryčių Azijoje ryžiai pradėti auginti dar prieš 4000 metų, o štai Pietų Europoje ryžiai pradėti auginti tik viduramžiais. Šiandien ryžių populiarumas dar labiau išaugo, kadangi jie priskiriami prie sveiko maisto, o sveiko maisto kultas šiandien ypač garbinamas. Taigi ryžiai tampa kasdieniu maistu daugeliui pasaulio gyventojų ir nors jie populiarūs visame pasaulyje, visgi net 90% ryžių yra užauginama ir suvartojama Azijos šalyse.

Ryžiai visiems asocijuojasi su Kinija, išties Kinija tai šalis, kurioje ryžių užauginama daugiausiai, todėl tie kurie tapatina Kiniją ir ryžius yra visiškai teisūs. Ryžiai yra augalas, kurį reikia sodinti kiekvienais metais. Mažas ryžių sėklytes rankomis reikia sodinti į ryžių laukus, kurie vėliau pripildomi vandeniu. Visas reikalingas medžiagas ryžiai semiasi iš vandens. Ryžių sodinimas ir jų priežiūra yra sunkus ir varginantis darbas. Tuo labiau, jog nuolat supa drėgmė. Nors daugiausia ryžių užauginama Azijos šalyse, Europoje jie taip pat auginami, vienos palankiausių auginimo sąlygų yra Italijoje ir Ispanijoje. Štai Tailande, daugiau nei pusė visos darbo jėgos yra skirta ryžių auginimui. Dėl savo įvairovės, ryžius galima auginti visuose kontinentuose, išskyrus Antarktidą. Skirtingų ryžių rūšių yra suskaičiuojama virš 40.000, o tai tikrai labai daug. Dėl savo įvairovės jie prisitaikę prie įvairių gamtinių sąlygų, todėl tiek daug valstybių gali juos auginti.

Kadangi ryžiai yra viena populiariausių grūdinių kultūrų, ūkininkai, kurie užsiima ryžių auginimu darbo tikrai turi, o ryžių paklausa yra didžiulė. Nors dietologai vis ginčijasi dėl visų gerųjų ryžių savybių ir ne visuomet juos laiko pačiais sveikiausiais maisto produktais, vis dėlto, sveiko maisto mėgėjai jau yra įpratę bulves arba makaronus pakeisti ryžiais, kurių įvairovė tikrai plati. Be to, pažvelgus į ilgaamžius ir puikiai atrodančius japonus, kurie nuolat valgo ryžius, akivaizdu, jog tai itin sveikas produktas, išsaugantis jaunatviškumą ir energiją. Ryžiai yra gana universalūs, todėl juos galima paruošti įvairiausiais būdais.

Ryžiai užima daugiau nei 162.3 milijonus hektarų viso žemės ploto, o ir užauginama jų labai daug, daugiau nei 738.1 milijonai tonų. Tai paklausus produktas, todėl jis nuolat reikalingas, vadinasi ūkininkams visuomet yra darbo, tereikia susirasti pakankamai darbo jėgos, kurios čia taip pat reikia nemažai, be to žmonės turi dirbti sunkiai ir ne pačiomis geriausiomis sąlygomis. Ryžių paklausa vis didėja, todėl produkcijos reikia vis daugiau, o tai gera žinia verslininkams ir ūkininkams, užsiimantiems ryžių auginimu. Ūkininkavimas ir daugelis jo šakų, turi didžiulę paklausą, todėl ūkininkams tereikia gerai valdyti savo ūkius, galbūt juos plėsti, priimti naujus darbuotojus ir puoselėti savo produkciją.

Įvairios tautos ryžius mėgsta skirtingai, vieni juos naudoja daugiau, kiti mieliau renkasi kitus produktus. Pasirinkimą lemia įsitikinimai, valgymo įpročiai bei kiti faktoriai, nepaisant to, ryžių suvartojimas išties didžiulis. Kol kas apie šio produkto išnykimą nėra net minties, jis itin paklausus ir populiarus. Panašu, jog ateityje ryžių ūkiai klestės ir plėsis. Na, o norintys pradėti ūkininkavimą šioje srityje, pirmiausia turi rasti tam tinkamą vietą ir tinkamas sąlygas, tik tuomet bus galima eiti pirmyn ir įgyvendinti savo planus bei užmojus.