Pomidorai

Pomidorai, puikiai žinoma daržovė. Nors iš tiesų, dar diskutuojama ar tai daržovė, ar vaisius. Kadangi botanikai, teigia, jog pomidoras turėtų būti priskiriamas vaisiams, dėl jo viduje esančių sėklyčių. Kaip ten bebūtų, pomidorų mėgėjų visame pasaulyje yra labai daug. Jie mėgiami ir dėl savo puikaus skonio, plataus panaudojimo bei savo naudingumo sveikatai. Pomidorai nėra kaloringi, neturi cholesterolio bei riebalų, taip pat jie turi daug naudingų maistinių medžiagų ir vitaminų.

Pirmiausiai pomidorai pradėti auginti Centrinėje ir Pietų Amerikoje, vėliau pamažu atkeliavo ir į kitus žemynus, bei puikiai juose įsitvirtino. Šiandien pomidorus augina visame pasaulyje. Pomidorai auginami dideliuose ūkiuose, kur produkcija skirta didžiosioms rinkoms, o taip pat ir nuosavuose šiltnamiuose, kiemuose ar tiesiog balkonuose. Šiai daržovei nereikia ypatingų sąlygų, tačiau tam tikros priežiūros jie visgi reikalauja. Auginant pomidorus balkone, jų užteks tik paragavimui, auginant pomidorus sode ar šiltnamyje, jais galima džiaugtis visą sezoną, tačiau sezonui pasibaigus pomidorų tenka ieškoti prekybos centruose. Čia jų galima rasti ištisus metus. O taip yra dėl to, jog pomidorai auginami įvairiausiose pasaulio šalyse, kai kur klimatas labai šiltas, todėl pomidorus galima auginti nuolat.

Pomidorų rūšių yra visa galybė, suskaičiuojama daugiau nei 7500 rūšių. Jų yra įvairių spalvų, formų, skiriasi skonis išvaizda, maistinės savybės. Populiariausi ir geriausiai pažįstami pomidorai yra raudoni, geltoni, žali bei juodos spalvos. Didelė jų įvairovė, leidžia augintojams pasirinkti tam tikras rūšis, kurios yra populiariausios pasaulyje, arba tam tikruose regionuose. Auginant įvairių rūšių pomidorus, atsiranda dar daugiau pardavimo galimybių, nes galima koncentruotis į skirtingas rinkas ir skirtingus skonius. Vadinasi, pelnas taip pat yra nemažas. Kadangi pomidorai auginami visame pasaulyje, jų ūkių ir augintojų yra begalė. Visus juos vienija vienas noras ir tikslas, užauginti kuo gausesnį derlių ir gauti kuo didesnį pelną.

Pomidorai yra tobula daržovė tinkanti pusryčių stalui, pietums ir vakarienei. Juos galima panaudoti labai įvairiai, galima daryti salotas, virti sriubas, gaminti troškinius ar tiesiog valgyti vienus. Yra galybė receptų kaip paruošti pomidorus ar patiekalus su pomidorais. Pomidorus galima valgyti kasdien, nes juose gausu naudingų medžiagų ir vitaminų, padedančių išlikti sveikiems ir stipriems. Apskirtai daržovių reikia valgyti daug ir kasdien. Pomidorai viena tų daržovių, kurias galima derinti su bet kuo, todėl jų turėtų būti ant kiekvieno stalo.

Pomidorai įdomūs ir tuo, jog jie turi savo šventę. Kiekvienais metais, Ispanijoje, vyksta festivalis vadinamas „La Tomatina“. Tai pomidorų kovos, čia susirenka per 40.000 žmonių ir vienas į kitą mėto pomidorus, taip vyksta pomidorų karas. Suskaičiuojama, kad per pomidorų mūšį sunaudojama maždaug 150.000 pomidorų. Yra įvairių nuomonių apie šį festivalį. Vieni jį vertina neigiamai, kiti džiaugiasi, jog yra toks festivalis ir mielai jame dalyvauja.

Akivaizdu, jog pomidorai yra puiki daržovė, kurią galima ir rekomenduojama valgyti kasdien. Didžiuliai suvartojimo kiekiai, tik parodo, jog pomidorai tikrai mėgiami ir populiarūs. Jų paklausa nemažėja, o naujų rūšių tik daugėja. Parduotuvių lentynos nuolat nukrautos gražiais ir sultingais pomidorais, traukiančiais akį. Dėl didžiulio noro išgauti kuo didesnį derlių, naudojami įvairūs preparatai, kurie ne visuomet yra sveiki. Kai kurie jų, gali neigiamai paveikti sveikatą, tačiau šiandien, daugelis maisto produktų gaminama būtent taip, jog į juos arba jų auginimo procese yra dedama įvairių cheminių medžiagų, skatinančių jų augimą bei kuo gausesnį derlių. Augintojus skatinama rinktis ekologiškas priemones, tačiau patarimų jie klauso ne visada. Kol kas reikia džiaugtis tuo ką turime, o jeigu yra galimybė užsiauginti pomidorus ir kitas daržoves patiems.