Paukštininkystė

Paukštininkystė, tai viena sparčiausiai besivystančių ūkio šakų. Paukštininkystė yra paukščių, tokių kaip vištos, antys, kalakutai ar žąsys auginimas. Paprastai šie paukščiai auginami dėl mėsos ir kiaušinių. Kasmet užauginama daugiau nei 50 milijardų vištų, dalis jų auginama mėsai, kita dalis kiaušiniams. Paprastai, skiriamos dvi vištų grupės, dedeklės, kurios auginamos dėl kiaušinių ir broileriai, auginami mėsai. Kiti paukščiai taip pat auginami mėsai kiaušiniams, rečiau dar ir dėl plunksnų.

Paukščiai auginami jau labai seniai. Pirmiausia būdavo auginami nedideli kiekiai paukščių, jie taip pat būdavo naudojami mėsai ir kiaušiniams. Vėliau, ėmus klestėti ūkiams, plėtėsi ir paukštininkystė. Ūkiai tapo didesni, modernesni, imtos naudoti naujosios technologijos, padedančios greičiau ir efektyviau auginti paukščius. Šiandien paukščiai auginami dideliais kiekiais, paprastai, paukščiai neturi daug vietos, todėl yra gana suspausti vienas prie kito. Žinoma ūkių yra įvairių. Kai kurie ūkininkai, turi didelius laukų plotus ir leidžia paukščiams laisvai judėti, tai atsiliepia ir kiaušinių bei mėsos kokybei. Dažniausiai paukščiai auginami didelėse patalpose, kuriose telpa tūkstančiai paukščių.

Šiandien itin populiari vištiena bei kalakutiena. Prieš daugelį metų, vištų įvairovė buvo mažesnė. Šiandien jau yra ir broilerių, kurie skirti būtent mėsai. Pirmieji tokie broilerių ūkiai atsirado tik 1934 m. Vėliau jų žinoma daugėjo. Broileriai buvo išvesti ne veltui. Jų skerdiena nuo įprastos vištienos skiriasi tuo, jog yra gelsvesnė, su minkštesne oda, daugiau raumenų. Pati mėsa sultinga ir švelni, be to turi daugiau baltymų ir pakankamai mažai riebalų, todėl yra gerai virškinama ir rekomenduojama tiems, kurie laikosi dietos. Apskritai, vištiena, laikoma viena sveikiausių mėsų.

Kiaušiniai taip pat labai svarbūs. Visame pasaulyje jų suvartojama begalė. Kiaušiniai naudojami labai plačiai. Maisto gamyboje jie naudojami beveik visur. Kiaušiniai ne tik paskanina pyragus, tačiau ir dedami į kitus produktus ar tiesiog yra tam tikrų gaminių sudedamoji dalis. Populiariausi yra vištų kiaušiniai. Tačiau naudojami ir ančių, žąsų kiaušiniai, vis labiau populiarėja putpelių kiaušiniai.

Paukščių rūšių išvedama vis daugiau. Kai kurie paukščiai auginami tiesiog dėl to, jog jie yra neįprasti ir visai ne dėl to, jog juos būtų galima naudoti mėsai. Pagal produkcijos kiekį pirmauja Kinija, kuri yra lyderė daugelyje sričių. Čia užauginama didžioji dalis vištienos. Neatsilieka ir Jungtinės Amerikos Valstijos, Indonezija, Pakistanas. Paukščių paplitimas priklauso nuo daugelio priežasčių, tai lemia kultūriniai skirtumai, mitybos įpročiai, religija ir kt. Kai kuriose šalyse valgoma tik vištiena, kai kur priimtina įvairi mėsa. Paukštininkystės ūkiai klesti ir plečiasi, pastebima, jog vištienos suvartojama vis daugiau, o ir kitų paukščių mėsa tampa populiaresnė. Tai lemia ir didėjantis populiacijos dydis. Tačiau, išgaunamų produktų, nepakanka visiems pasaulio gyventojams, vadinasi pagaminama ir užauginama yra per mažai.

Šiandieniniuose šeimos ūkiuose taip pat vis dar laikomi paukščiai, dažniausiai vištos. Žinoma, tokius ūkius galima išvysti vis rečiau, tačiau kaimuose arba mažesniuose miesteliuose jų vis dar yra. Tai leidžia žmonėms užsiauginti savo mėsą ir kiaušinius, žinant jog jie tikrai ekologiški ir sveiki. Kaip žinia, didieji ūkiai, naudoja įvairias medžiagas, padedančias greičiau užauginti paukščius, o tai nėra pačios naudingiausios ir sveikiausios medžiagos. Auginant paukščius patiems, tai užtrunka ilgiau, tačiau galima tvirtai žinoti, jog mėsa ir kiaušiniai yra sveiki. Paukštininkystė yra gana nebloga verslo šaka, tačiau norint ja užsiimti reikia nemažai tuo domėtis ir būti pakankamai su tuo susipažinus.