Bulvės ir jų ūkiai

Bulvės, tai viena svarbiausių užauginamų daržovių. Pirmiausia bulvės pradėtos auginti Pietų Amerikoje ir tik gerokai vėliau jos atkeliavo į kitus žemynus. Šiandien bulvės plačiai vartojamos ir mėgiamos. Nors dauguma teigia, jog bulvės, tai gana kaloringas maistas, išties, dietologai teigia, kad tinkamai paruoštos bulvės yra netgi naudingos. Bulvės turi daug naudingų medžiagų, tokių kaip angliavandeniai, baltymai, vitaminai B2, B6, B9, PP, K, E, C. Sveikiausia valgyti virtas bulves pikavippi, tuomet, organizmas pasisavins gerąsias medžiagas, keptos bulvės yra kaloringesnės. Daugiausia jų suvalgoma Amerikoje, tai lemia ir populiariosios keptos bulvytės, kurios ypač mėgiamos amerikiečių.

Dėl rūšių įvairovės ir itin didelio suvartojimo, bulvių auginimas yra puikus pasirinkimas daugumai ūkininkų ir augintojų. Bulves galima parduoti tiesiogiai, taip pat jas galima pardavinėti ūkininkų turguose bei didžiosiose rinkose. Tai paklausi prekė, kuri perkama nuolat. Bulvės, taip pat kaip ir ryžiai bei kviečiai, yra vienas pagrindinių kasdien naudojamų maisto produktų. Nepaisant to, jog daugiausia bulvių statistiškai suvartoja amerikiečiai, daugiausia jų užaugina kinai. Kinai išties augina ir gamina beveik viską, todėl nenuostabu, kad ši šalis pirmauja daugelyje ūkio bei gamybos sferų. Pasaulyje yra tūkstančiai skirtingų rūšių bulvių, tačiau ne visos jos yra parduodamos. Visgi, dėl rūšių įvairovės, vartotojai gali pasirinkti tas, kurios patinka labiausiai. Bulvės skiriasi savo skoniu, išvaizda, forma, spalva, odele, maistinėmis savybėmis.

Tai plačiai naudojamas maisto produktas, iš kurio galima pagaminti daugybę patiekalų. Bulves galima kepti, virti, tarkuoti, naudoti jas salotoms, sriuboms, apkepams, netgi pyragams ir dar daugeliui kitų patiekalų. Kai kurie neįsivaizduoja savo raciono be šios daržovės. Dėl šios priežasties, tai viena svarbiausių ir populiariausių daržovių. Jas galima valgyti ir karštas ir šaltas. Didžiulė bulvių dalis yra skirta traškučių gamybai. Nors tai labai nesveikas produktas, bulvių traškučiai labai populiarūs, o jų produkcija itin klesti. Atsiranda vis naujų rūšių bei skonių. Deja, tai lemia daugelio žmonių nutukimą, nes šis produktas labai kaloringas, o juo mėgaujasi ir vaikai.

Laikui bėgant bulvių užauginama daug daugiau, tai lemia ir tai, jog bulvės auginamos maždaug 125 pasaulio šalyse. Kaip žinia daugiausiai jų užaugina Kinija, toliau seka Indija, Rusija. Šios šalys yra didžiausios bulvių augintojos ir tiekėjos, eksportuojančios savo derlių į daugelį pasaulio valstybių. Visame pasaulyje per metus užauginama daugiau nei 364.808.768 tonos. Skaičiai milžiniški, tačiau bulvių paklausa didžiulė, o tai leidžia ūkininkams plėsti savo ūkius ir auginti dar daugiau bulvių. Bulvių auginimas nėra labai sudėtingas, nes jos nereikalauja labai ypatingų sąlygų, žinoma svarbus pakankamas drėkinimas ir apsauga nuo kenkėjų kulutusluotto heti, kurie labai mėgsta graužti bulvių lapus. Daugiausiai darbo yra sodinant ir nuimant derlių, kiti darbai paskirstomi tam tikriems periodams.

Svarstantiems apie augalininkystės ūkius, galima drąsiai rinktis bulvių auginimą, tai augalas nereikalaujantis ypatingų sąlygų, tačiau duodantis pakankamai gerą derlių. Žinoma derlius priklauso ir nuo gamtinių sąlygų, tačiau dažniausiai jos būna tinkamos ir derlius išgaunamas gana geras. Norint užsiimti bet kuria ūkio šaka, tam reikia laiko, noro, investicijų, pasiryžimo bei daug žinių. Jei viskas daroma tinkamai, derlius džiugins, o pelnas taip pat bus neblogas, tačiau viską reikia gerai išmanyti, bei pasirinkti tinkamas vietas, bei rūšis, tinkamiausias tam tikroms vietovėms. Tinkamai parinktos rūšys ir tinkama žemė, garantuos gausų derlių ir gerą pelną.